ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν σήμερα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid-19 στα νησιά

0
190

Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορονοϊό σε τέσσερα νησιά, ξεκίνησαν σήμερα και συνεχίζουν αύριο από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα πλωτά σκάφη της αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία «Σύμπλευση». Οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν τη Μήλο και την Κίμωλο ενώ αύριο έχουν προγραμματίσει να πάνε στη Φολέγανδρο και την Σίκινο.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Οι εξετάσεις θα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της «Σύμπλευσης», η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων».

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα αποφασιστεί, για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Στη συνέχεια η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική. Επιπλέον θα πραγματοποιείται μεταφορά δειγμάτων από τεστ για COVID-19, όποτε χρειάζεται, από τα νησιά του Αιγαίου στην Αττική από τις ομάδες της Σύμπλευσης.