Ευάγγελος Φιλόπουλος: “Έκκληση για δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία”

0
571

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στη χώρα μας. Δεν τους φτάνει ο αγώνας που έχουν να δώσουν με την ασθένεια και η αγωνία τους για το αν θα καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή, καλούνται επίσης να πληρώσουν από την τσέπη τους από 120 ευρώ  έως 130 ευρώ, για το τεστ του κορωνοϊού, κάθε φορά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια! Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ξεκίνησε αυτή η οικονομική αφαίμαξη των ασθενών με συνέπεια σήμερα, πέντε μήνες μετά, πολλοί από αυτούς να είναι σε απελπιστική οικονομική κατάσταση καθώς έχουν πληρώσει ήδη πέντε και έξι φορές αυτό το τεστ.

Το θέμα αναδεικνύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος καλεί την Πολιτεία να αναλάβει το κόστος της εξέτασης, όπως δήλωσε στο www.ygeia50plus.gr : ” Εδώ και αρκετό καιρό οι καρκινοπαθείς  διαμαρτύρονται επειδή καλούνται να πληρώνουν το κόστος των τεστ για τον κορωνοϊό. Το υπουργείο Υγείας νομίζω είναι ενημερωμένο για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπιζουν οι ογκολογικοί ασθενείς και θα πρέπει να δώσει μια λύση. Να το αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για παράδειγμα.”

Να σημειωθεί ότι ήδη η Ελληνική Αντικαρκινικη Εταιρία (ΕΚΕ) έχει βγάλει ανακοίνωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπιζουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και μεταξύ άλλων αναφέρει: ” Πληθαίνουν στο κέντρο επικοινωνίας μας οι διαμαρτυρίες των ασθενών πού υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, γιατί τους αναγκάζουν να πληρώνουν το τεστ για τον κορωνοϊό κάθε φορά πριν υποβληθούν στη θεραπεία τους, στην οποία συνήθως υποβάλλονται κατά τη διάρκεια πολλών μηνών 6 έως 8 φορές.

Πολλοί από αυτούς, πραγματικά, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, ενώ για όλους είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση σε μια ήδη οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη φάση της ζωής τους. Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να φροντίσει για τη δωρεά εκτέλεση του τεστ στους ογκολογικούς ασθενείς υπό χημειοθεραπεία”.

Αυτοί οι άνθρωποι, όπως μας είπε ο κ. Φιλόπουλος, δεν γύρισαν από διακοπές σε κοσμοπολίτικα νησιά ή από προορισμούς του εξωτερικού. “Είναι ασθενείς που  δίνουν καθημερινά τη μάχη της ζωής και η κοινωνία τους δείχνει πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία και στέκεται δίπλα τους. Το ίδιο ευχόμαστε να κάνει άμεσα και το Κράτος μας, εναρμονιζόμενο στη βούληση των πολιτών του”, τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας.