Φρακάρουν οι εντατικές: Έκτακτη σύσκεψη για τις ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας.

0
152

Οριακή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις εντατικές των  νοσοκομείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς με συνέπεια οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να γεμίζουν ασφυκτικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 38 στις ΜΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν 49 και χθες ήταν 77, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα την 1η Σεπτέμβριου είχαν καταγραφεί 271 νεκροί και χθες ήταν 352. Δηλαδή σε 22 ημέρες κατέληξαν 81 ασθενείς με κορωνοϊό και οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να γεμίζουν ασφυκτικά! 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ είπε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε η κυρία Παγώνη, Διευθυντήρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία: «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19. Εφημερεύαμε στο «Γεννηματάς» προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν επέστρεψαν  όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που ήδη είναι σε «κόκκινο συναγερμό», όπου συζητήθηκε το σχέδιο για την αύξηση τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Πόσες ΜΕΘ έχουμε και πόσες περιμένουμε να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην συνέντευξη Τύπου, τα νοσοκομεία στην Αττική έχουν 107 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – Covid-19. Από αυτές οι 62 είναι κατειλημμένες και 45 είναι κενές.

Επίσης σχεδιάζεται η αύξηση με 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική.

Επιπροσθέτως υπάρχει ένα σχέδιο για προσθήκη 22 κλινών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, 67 ακόμη μέσα στον Οκτώβριο και 41 μέχρι τον Νοέμβριο.

Επίσης υπάρχουν και οι κλίνες ΜΕΘ από δωρεές. Τα έργα κατασκευής τους έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δωρεές 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και 155 ΜΕΘ και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ακόμη από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εξοπλίζονται 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα νοσοκομεία της χώρας.

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ

Αργά σήμερα το μεσημέρι η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Αναστασία Κοτανίδου η οποία συμμετείχε στην πρωινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κλίνες ΜΕΘ, σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι σήμερα το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.