Γκίκας Μαγιορκίνης : «Μετά τις διακοπές να θεωρούμε τον εαυτό μας σιωπηλό φορέα»

0
158

«Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας σιωπηλό φορέα» τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, ζήτησε από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις επαφές τους για δύο εβδομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για ήπιες αυξητικές τάσεις στην καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας και είπε ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τόνισε, δε, πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέες ηλικίες (20-25 ετών) και προέρχονται από τις διακοπές του καλοκαιριού. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «επιστρέφοντας από τις διακοπές μας πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς».

Όσον αφορά τα εμβόλια τόνισε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες όπως όλα τα εμβόλια: «Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται» όπως είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν θα είναι πλήρως ελεγμένα.

 Οίκοι Ευγηρίας

Στην ενημέρωση ήταν παρούσα και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σε συνεννόηση με τους επιστήμονες και τις υγειονομικές υπηρεσίες, όπως ανέφερε, διαμορφώθηκε ένα σχέδιο δράσεις, με τους εξής άξονες:

-Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων (αυστηρές προϋποθέσεις για νέες εισαγωγές, θα τρέφεται ο καθένας στο δωμάτιό του, εμβολιασμός).

-Ειδικό πρωτόκολλο για διαχείριση ύποπτου κρούσματος.

-Καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου, το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές (καθημερινή θερμομέτρηση και τακτικό τεστ).

-Ατομική ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο.

-Ενημερωτικά σεμινάρια για κάθε εργαζόμενο και χορήγηση μέσων προστασίας.

-Συντονισμένοι και τακτικοί έλεγχοι για τήρηση των οδηγιών.

Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων για ανίχνευση κορωνοϊό

Να σημειωθεί ότι θα πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα από 3000 έως και 5.000 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες, εργαζόμενους άλλα και επισκέπτες δεν τηρούν τα μέτρα μέσα στα γηροκομεία.