Γκίκας Μαγιορκίνης: Πιθανόν και μέσα στο 2020 το εμβόλιο της Pfizer κατά το Covid-19.

0
207

Έως το τέλος του 2020 είναι πιθανό να έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρία Pfizer εάν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν ολοκληρωθεί η έρευνα εντός του Οκτώβριου τότε έως το τέλος του 2020 θα μπορούν να  παραχθούν πολλά εκατομμύρια δόσεις ενώ έως το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουν εξασφαλιστεί 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε χθες ο Επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Μαγιορκίνης είπε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Pfizer, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την εταιρεία, είναι πιθανό να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Το εμβόλιο αυτό έχει ξεκινήσει μελέτες φάσης 3, στις οποίες θα συμμετέχουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Πρόκειται για εμβόλιο τύπου MRNA, όπως και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο και θα παρέχεται σε δύο δόσεις.

Αν η εταιρεία καταφέρει να ολοκληρώσει τη μελέτη εντός του Οκτωβρίου, υπολογίζει ότι θα έχει διαθεσιμότητα ακόμα και μέσα στο 2020 με πολλά εκατομμύρια δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσουν και το 1 δισεκατομμύριο δόσεις».

Σημειώνεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech SE,  πρότειναν στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να διευρύνουν σε έως 44.000 εθελοντές τη συμμετοχή στην τρίτη φάση των κλινικών τους δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19. Ο αρχικός ενδεικτικός στόχος για τη συμμετοχή στις δοκιμές ήταν έως 30.000 εθελοντές.