Ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου για την ασυμπτωματική διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

0
224

Ένα νέο ψηφιακό επιδημιολογικό “εργαλείο” πρόκειται να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την ένταση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού και το ποσοστό των ασυμπτωματικών σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Με αυτή τη μέθοδο οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν να προλάβουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν, από τη Δεύτερα 21 Δεκεμβρίου, να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής :”Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής μας ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα” όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

νέα ψηφιακή πλατφόρμα ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, θα λειτουργεί στη διεύθυνση testing.gov.gr και θα είναι στη διάθεση των πολιτών που επιθυμούν να  υποβληθούν σε τυχαίο δωρεάν αντιγονικό τεστ.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου στην οποία θα αναφέρονται και τα 386 σημεία για την διάγνωση: 278 σε Κέντρα Υγείας, 98 Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα σχηματιστεί εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια.

«Προσθέτουμε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τους 12.000 ανά ημέρα» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η επιλογή των εξεταζόμενων θα είναι τυχαία και τα ραντεβού για έλεγχο θα ορίζονται μέσω SMS.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού

Ο πολίτης αφού μπει στην εφαρμογή θα συμπληρώνει στη φόρμα το ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ, αριθμό κινητού κλπ.

Στη συνέχεια  θα λαμβάνει ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης. Επίσης, με sms ο πολίτης που θα έχει επιλεγεί, θα ενημερωθεί για την ημερομηνία και το νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, της περιοχής του που θα  υποβληθεί σε τεστ.

Σημειώνεται ότι πρώτοι 12.000 από τους πολίτες που θα δηλώσουν συμμέτοχη στο πρόγραμμα όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα ενημερωθούν να προσέλθουν και το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο ραντεβού θα είναι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων.