Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

0
250

Ελπίδα για ποιοτικότερη ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο δίνει το  Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.

Οι ειδικότητες των γιατρών που υποστηρίζουν το ιατρείο είναι Ογκολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Φυσικοθεραπευτές και Ψυχολόγοι ενώ παρέχεται θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επεμβατικές μεθόδους. Στόχος είναι η ανακούφιση των ασθενών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η διατήρηση της ψυχικής υγείας και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

«Χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες. Από μόνος του θεωρείται νόσος. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, από περιορισμό της ατομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του ασθενή μέχρι κατάθλιψη. Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τον ασθενή και την οικογένειά του, καθώς συχνά επισκέπτονται πολλές ιατρικές ειδικότητες χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο της κατάστασης», αναφέρει η Ελένη Κοράκη, αν. συντονίστρια διευθύντρια Αναισθησιολογικού, η οποία μαζί με την Μαριάνθη Βαρβέρη, διευθύντρια Αναισθησιολογικού, είναι αναισθησιολόγοι με εξειδίκευση στην Αλγολογία και υπεύθυνες του Ιατρείου. Όπως εξηγεί η κ. Βαρβέρη, ο χρόνιος πόνος κατατάσσεται σε καρκινικό και καλοήθη, ενώ μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, οι αρθρίτιδες και οι κακώσεις των νεύρων.

Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εκτός των ημερών γενικής εφημερίας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και τα ραντεβού κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου (2313323000).

Ημερίδα: «Πόνος ένα “δώρο” που δεν αγάπησε κανείς!»,

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια του Ιατρείου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον Χρόνιο Πόνο και την Παρηγορική Φροντίδα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου  με θέμα «Πόνος ένα “δώρο” που δεν αγάπησε κανείς!», που διοργάνωσε το Αναισθησιολογικό Τμήμα σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

Οι εισηγητές  αναφέρθηκαν στην ορισμό, την προσέγγιση και τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ενήλικες και παιδιά, στις συμπληρωματικές θεραπείες που εφαρμόζονται, στην παρηγορική φροντίδα που παρέχεται από οργανωμένη ομάδα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο τέλος της ζωής.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Β. Ελλάδος.