ΙΣΑ: Κίνδυνος να αυξηθεί η θνησιμότητα από την παραμέληση των χρόνιων παθήσεων στο lockdown.

0
158

Τραγικός είναι ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου καθώς 69 ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν στα νοσοκομεία ενώ τα κρούσματα σε ένα 48ωρο έφτασαν τα 4.470. Ο κορωνοϊός μας “δείχνει τα δόντια του” λοιπόν, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι η πανδημία είναι μια απλή …”γριπούλα” και σε όσους έκαναν την επανάσταση κατά της μάσκας από τα πληκτρολόγια των υπολογιστών τους!

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα καθώς ως και χθες ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν 786 ενώ τα κρούσματα ήταν 56.698. Εάν δεν ανακοπεί τις επόμενες δέκα ημέρες ο ξέφρενος ρυθμός μετάδοσης του COVID-19 θα ξεπεράσουμε τα 60.000 κρούσματα και θα φτάσουμε τους 1000 νεκρούς!

Γι΄αυτό για ακόμη μια φορά ο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του, για τον κίνδυνο παραμέλησης των χρόνιων παθήσεων που αύξησε σημαντικά τη θνησιμότητα κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Καλεί τους ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να διατηρήσουν απρόσκοπτη τη λειτουργία των ιατρείων τους τηρώντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης, για προστατέψουν τους ασθενείς και να συμβάλλουν παράλληλα στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο ιατρικός κόσμος θα παραμείνει και αυτή τη φορά συνεπής στα καθήκοντά του για να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, η υγεία των χρονίως πασχόντων ή των ασθενών που θα εμφανίσουν κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Στην κρίσιμη αυτή ώρα καλούμε τον ιατρικό κόσμο να συστρατευτεί για τον ασθενή και την χώρα μας που δίνει μία ακόμα μάχη με τον αόρατο εχθρό. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να παραμείνει ισχυρή και να γίνει ο κυματοθραύστης για να μην επιβαρυνθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ατονήσει η παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νόσους, γιατί η απορρύθμιση των παθήσεών τους θα προκαλέσει επιπλοκές που αφενός θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους και αφετέρου θα τους οδηγήσει στα νοσοκομεία, τα οποία ωστόσο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω για να σηκώσουν το βάρος της επιδημίας .Οι γιατροί της Αθήνας θα μείνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να προασπίσουν τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα μας».