Ίσως στα μέσα Δεκεμβρίου η έγκριση για το εμβόλιο των εταιρίων Pfizer και BioNTech.

0
415

Η  αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να δώσει έγκριση για την επείγουσα χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προς τα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου ή νωρίς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο, εάν όλα εξελιχτούν καλά. Αυτό δήλωσε στο Reuters TV, ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχναίας BioNTech, Δρ. Ουγούρ Σαχίν, λίγες μέρες μετά  από  την ανακοίνωση των δυο εταιριών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είναι της τάξεως του 95%.

«Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο των. Pfizer και BioNTech κατά της νόσου COVID-19 από τα μέσα Δεκεμβρίου εάν όλα πάνε καλά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στις δοκιμές του εμβολίου.

Η υπό προϋποθέσεις έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

«Θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα που θα λάβουμε και εάν όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται», είπε ο Δρ. Σαχίν.

Νωρίτερα, οι δύο εταίροι δημοσίευσαν αποτελέσματα δοκιμών βάσει των οποίων το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 95% σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δεν εκδηλώνει σοβαρές παρενέργειες.

Η Moderna δημοσίευσε τη Δευτέρα προκαταρκτικά στοιχεία για το εμβόλιό της βάσει των οποίων είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό.

Η AstraZeneca, που εργάζεται σε ένα εμβόλιο με το πανεπιστήμιο της. Οξφόρδης, αναμένεται να δημοσιεύει αποτελέσματα από τις μαζικές δοκιμές της πριν από το τέλος του έτους.

«Δεν αναμένω μια κατάσταση ανταγωνισμού τους πρώτους εννέα μήνες, διότι κάθε δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου τα οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθεύσει είναι ευπρόσδεκτη και πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο Δρ. Σαχίν και συνέχισε: “Οι πρώτες πέντε, οκτώ εταιρείες (που θα κερδίσουν την έγκριση) δεν θα σταθούν εμπόδιο η μία στην άλλη… Υποθέτω ότι δεν θα γίνει πριν από τα μέσα του 2021 που κάθε εμβόλιο θα πρέπει να ξεχωρίσει με ένα συγκεκριμένο προφίλ”, διευκρίνισε ο επιστήμονας.