Κ.Μητσοτάκης: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό!

0
503

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα 00.30 ως τις 05.00 το πρωί, στις περιοχές  που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λάρισα, Βοιωτία και Σέρρες βρίσκονται στο Επίπεδο 3, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό και η Καστόρια και Κοζάνη σε Επίπεδο 4, στο «κόκκινο». Το μέτρο για την κυκλοφορία θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η γενικευμένη χρήση της μάσκας από το Σάββατο το πρωί.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι και τόνισε ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, για τον καθημερινό σας αγώνα» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Όπως είπα, το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο. Επηρεάζει, πλέον, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης.

Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε: «Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά.

Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας».