Καραντίνα έως τις 7 Δεκεμβρίου και βλέπουμε…

0
457

Παράταση του lockdown ως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00 ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη αυτή την απόφαση λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αποτελεί και πηγή ανησυχίας».

Συγκεκριμένα οι πόλεις που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος

«Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ειδικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι: «ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία: Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690, σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Και τρίτον, πριν από την πανδημία, το 2018, δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισ. ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. παραπάνω».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου.