ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Πρακτικός Οδηγός επιβίωσης για Γονείς και Φροντιστές παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

0
304

‘Εναν πρακτικό Οδηγό για Γονείς και Φροντιστές, για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο εξέδωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr).

Οι παιδιατρικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, ωστόσο κάθε χρόνο έχουμε 35.000 νέες διαγνώσεις και 6.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν μόνο στην Ευρώπη, καθιστώντας τον καρκίνο την πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια στην παιδική ηλικία. Την ίδια ώρα, χάρη στα υψηλά ποσοστά ίασης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο.

Όταν τελειώσει η θεραπεία και η ίαση είναι πια πραγματικότητα, μια καινούργια περίοδος ξεκινά για τα παιδιά και τους οικογένειές τους. Σε αυτή την περίοδο, τα τραύματα –σωματικά ψυχολογικά και κοινωνικά– που έχει επιφέρει ο καρκίνος και η θεραπεία του, πρέπει να επουλωθούν και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα πρέπει να καταλαγιάσουν. Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Βασικά στοιχεία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η σωστή παρακολούθηση και η καλή ενημέρωση.

Με στόχο την βελτίωση της  ποιότητας ζωής για τα παιδιά και εφήβους που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μακροχρόνιας Παρακολούθησης της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ/ΚΕΘ) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,με διευθυντή τον Αντώνη Καττάμη, Καθηγητής ΕΚΠΑ Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Υπεύθυνος Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ /ΚΕΘ) Νοσοκομείο Παίδων «Αγ.Σοφία», ERN-PaedCanCenter, προχώρησαν στην έκδοση του Οδηγού, ο οποίος περιλαμβάνει χρηστικές οδηγίες για όλα τα θέματα (ιατρικά και ψυχοκοινωνικά) που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί  και η οικογένεια του μετά το τέλος της θεραπείας.

Αυτός ο οδηγός είναι ένα ακόμη μήνυμα στα παιδιά και εφήβους που νόσησαν με καρκίνο, ότι η καλύτερη ποιότητα ζωής μετά το τέλος της θεραπείας τους είναι εφικτή και είναι στο χέρι όλων μας!

Τον Οδηγό μπορείτε να βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή στο https://karkinaki.gr/wp-content/uploads/2023/05/praktikos-odigos-karkinaki-2023.pdf