ΚΕΦΙ διαδικτυακή ημερίδα : «Δεν καπνίζω …επιλέγω τη ζωή»

0
114

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το κάπνισμα; Ποια επαγγέλματα θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα και ποιες είναι  νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ειδικοί στη διαδικτυακή ημερίδα που οργανώνει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και τον οργανισμό W4O – “Γυναίκες στην Ογκολογία” με αφορμή τη σημερνή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 17:00 είναι:  “Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!” Πρόκειται για μια εκδήλωση θεσμό για τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι., καθώς πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά. Η διαδικτυακή ημερίδα  θα μεταδοθεί LIVE μέσω της σελίδας του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook: facebook.com/skkephi .Εγγραφές: https://forms.gle/nKZTNH5oqetCjvbX8 .

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πάρα πολλά νοσήματα, καρδιακά, ογκολογικά και άλλα, και αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος και πιο θανατηφόρος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως, αφού στα πρώτα στάδια (μερικές φορές και σε προχωρημένο στάδιο) δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτά συνήθως εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει αρχίσει να εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζουν αυξητική τάση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καπνιστών, πρώτη ομάδα κινδύνου για τη νόσο. Άλλωστε, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές πιο συχνός στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές.

Επίσημος χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία MSD. Χορηγοί είναι οι εταιρείες BristolMyers-Squibb και AstraZeneca.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προεδρείο:

Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και

Μιχάλης Νικολάου, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»

Χαιρετισμοί:

17:00 – 17:05 Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Φ.Ι.

17:05 – 17:10 ΚορίναΠατέλη-Bell, Πρόεδρος FairLife Φροντίδα & Πρόληψη Καρκίνου Πνεύμονα – TreasurerLungCancerEurope

Ομιλίες:

17:10 -17:20 Ευάγγελος Φραγκάκης, Ιατρός & Ασθενής: Βιωματικό

17.20 – 17.35 Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας:«Σχέδιο δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα»

17.35-17.50 Βασιλική Πέττα, MD, PhD Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Άγιος Σάββας”: «Ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος και προαγωγή υγείας»

17:50- 18:05 Δανάη ΜπισιρτζόγλουMD, PhD, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Διευθύντρια, Πνευμονολογική Κλινική, Γ.Α.Ν.Α. “Άγιος Σάββας” :«Τρόποι διακοπής καπνίσματος: ηλεκτρονικό τσιγάρο και ιατρεία διακοπής καπνίσματος»

18:10 – 18:25 Έλενα Λινάρδου, Διδάκτωρ ImperialCollegeLondon, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής & Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Metropolitan: «Βιοδείκτες και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο του πνεύμονα. Ποιο το όφελος για τους ασθενείς»

18:25-18:40 Δέσποινα Κατσώχη, MD, PhDΑκτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, Δ.Θ.Κ.Α ¨Υγεία¨, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTHAachen Γερμανίας, Πρόεδρος ΑΚΟΣ: «Νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα»

18:40- 18:55 Δέσποινα Φυτιλή, Ιατρός Εργασίας, Διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίαςκαι Προστασίας του Περιβάλλοντος, ΓΝΕ Θριάσιο: «Επαγγέλματα που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα»

18:55 – 19:10  Άννα Γκούσιου, Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το κάπνισμα;»

19:10- 19:30 Συζήτηση – Συμπεράσματα

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.