Κικίλιας: Εξασφαλισμένες και οι δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για όσους έχουν κλείσει ραντεβού

0
616

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για τους συγκεκριμένους πολίτες. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να μην παραγγείλει εμβόλια από την AstraZeneca από τον Ιούνιο. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο ακόμη και για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο» υπογράμμισε και τόνισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτή την στιγμή έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.