Κικίλιας- Τσιόδρας: Τεστ covid-19 στην Κυψέλη. Θα ακολουθήσουν και άλλες “κόκκινες” περιοχές της Αττικής.

0
321

Την Κινητή Ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Κυψέλη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του υπουργείου  για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που παρουσιάζει έξαρση στην Αθήνα. Ο κ. Κικίλιας συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον Καθηγητή  Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε ο υπουργός τα τεστ γίνονται και θα γίνονται κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, σε διάφορα διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων και ειδικά του κέντρου που παρουσιάζουν μεγάλο επιδημιολογικό βάρος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι η στρατηγική για τον έλεγχο του ιού αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των θετικών επαφών, την απομόνωσή τους και την καραντίνα των επαφών τους: “Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και φυσικά, επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση. Αυτό γίνεται, αυτή είναι η δράση που γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού” είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με βάση το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο Δήμο της Αθήνας, ενεργεί πλέον με ένα σχέδιο Κινητών Ομάδων στα Διαμερίσματα του Δήμου: “έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας και να μεριμνήσουμε έτσι ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική. Αυτό θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου χρειαστεί στην Αθήνα, στις γειτονιές της, στην περιφέρεια Αττικής και σε όλη την Ελλάδα. Θυμίζω ότι παράλληλα με αυτό, εκκινούμε τη διαδικασία έτσι ώστε οι ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, οι οποίες έρχονται στα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας και περιλαμβάνουν κυρίως νεαρούς ασυμπτωματικούς ή με ελαφρά συμπτώματα, θα μπορούν να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας“.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν διπλασιάστηκαν και δεν υπάρχει «επιστράτευση» καθώς η κυβέρνηση ενδίδει στις κερδοσκοπικές ανάγκες των ιδιωτών.

Απαντώντας στην κριτική του τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ξανθού, πηγές του υπουργείου Υγείας σημειώνουν: «4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, 557 ΜΕΘ. Σε 14 μήνες, οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Εμείς συνεχίζουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση πάνω στην πανδημία. Δυστυχώς, χειρότερο από την ανικανότητα είναι να είσαι ικανός για όλα».