Κορωνοϊός: 4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

0
73

Οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) και σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ισχαιμικό ΑΕΕ. Επίσης οι ασθενείς με κορωνοϊό και εγκεφαλικό, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε σχέση με όσους νοσηλεύονται μόνο με ΑΕΕ.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν ερευνητές που εξέτασαν τη σχέση του Covid-19 με τα εγκεφαλικά επεισόδια, μέσα από 18 μελέτες που συγκέντρωσαν δεδομένα από 67.845 ασθενείς παγκοσμίως.

Οι αίτιες εκτιμάται ότι είναι η κατάσταση υπερπηκτικότητας, η παράδοξη εμβολή μέσω ανοικτού ωοειδούς τρήματος και η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση κατά τη λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Στο περιοδικό Annals of Neurology δημοσιεύτηκε πρόσφατα η εργασία μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, ο  Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και η Λίνα Παλαιοδήμου υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ.

Το άρθρο αφορά στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη μετά-ανάλυση των σχετικών μελετών, με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης της νόσου COVID-19 με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ), την πρόγνωσή τους και την παροχή κατάλληλης θεραπευτικής διαχείρισης.

Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τις 18 μελέτες οι συγγραφείς έδειξαν ότι από τους ασθενείς που ελέγχθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2:

-Το 1.3% εμφάνισε συννοσηρότητα και νοσηλεύτηκε για οποιασδήποτε αιτιολογίας ΑΕΕ.

-Το 1% εμφάνισε ισχαιμικό ΑΕΕ.

-Το 2% εμφάνισε αιμορραγικό ΑΕΕ.

Επίσης συσχετίστηκαν τα στοιχεία με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για ΑΕΕ και ήταν αρνητικοί στη λοίμωξη με τον ιό. Οι επιστήμονες παρατήρησαν  ότι οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό ΑΕΕ και σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ισχαιμικό ΑΕΕ (κρυπτογενές εγκεφαλικό έμφρακτο).

Θνητότητα

Η ενδονοσοκομειακή θνητότητα στις περιπτώσεις ασθενών με ΑΕΕ και νόσο COVID-19, είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τους ασθενείς με ΑΕΕ που δεν είχαν συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Γι’ αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν στους θεράποντες ιατρούς με τη συνδρομή των νευρολόγων να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα που είναι συμβατά με ΑΕΕ και να χορηγούν τις ενδεδειγμένες θεραπείες.