ΚΥΑ: Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19

0
1115

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη τίθεται από τη Δευτέρα σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία.

Έτσι, δημιουργείται ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Για παράδειγμα όπως ανέφερε χθες κατά τη τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, το κάπνισμα δυνητικά μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για τον ασθενή που θα νοσήσει από τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό και έχει ζητήσει στο φάκελο του ασθενούς να καταγράφεται εάν είναι καπνιστής ή όχι: «Έχω ζητήσει, γιατί δεν καταγραφόταν από την αρχή η καπνιστική συνήθεια στο φύλλο καταγραφής των ασθενών που έμπαιναν στα νοσοκομεία μας, να είναι μέσα στη φόρμα και είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου καταγραφής των ασθενών με COVID, το οποίο υλοποιήθηκε και προχώρησε. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και από Δευτέρα θα εφαρμοστεί στα νοσοκομεία μας». Με το μητρώο των ασθενών COVID-19, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν πόσοι από τα θύματα της νόσου που κατέληξαν ήταν καπνιστές και εάν το κάπνισμα συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης τους, στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη επιστημονικό ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών COVID – 19 καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης.

Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους. Αυτονοήτως, η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών ακολουθεί πλήρως το εσωτερικό και ενωσιακό δίκαιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται ηλεκτρονικά, εκμηδενίζοντας τον χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας την διαδικασία.