Μανώλης Δερμιτζάκης:« Μάσκες παντού στην Αττική»

0
122

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που επιμένουν στη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική που πλέον έχει σοβαρό πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19. Μετά την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis  Αθηνά Λινού και τον καθηγητή Μικροβιολογίας  Αλκιβιάδη Βατόπουλο και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντως και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει γιατί σε άλλες περιοχές που υπήρχε τέτοια κρίση υπήρχε αυτό το μέτρο, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε στο Mega.

Ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμασε ότι «γινονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν τη χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά», ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. «Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη», σημείωσε.

«Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα»

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο. «Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Δηλαδή κάποιος ο οποίος ήταν θετικός ίσως δεν φορούσε μάσκα εκεί που έπρεπε, ίσως δεν τη φορούσε σωστά, ίσως έκανε κάποιες εκπτώσεις. Σε τέτοιες δομές τα πρωτόκολλα πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά».

Ο καθηγητής ιατρικής κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες. Ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.

«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα». Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο». Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».