Θεοδωρίδου: “Πότε ξεκινάει η 3η δόση εμβολίου και ποιες ομάδες ασθενών θα προηγηθούν”

0
630

Τρίτη αναμνηστική δόση  εμβολίου θα μπορούν να λάβουν το επόμενο διάστημα αρχικά συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με χαμηλή ανoσιακή απάντηση, μετά από εμβολιασμό έναντι της COVID-19. H πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτριας Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης  του πληθυσμού στην χώρα, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος της  χορήγησης ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες, είναι η θωράκιση ατόμων που νοσούν ή βρίσκονται σε θεραπεία και δεν μπορούν να έχουν ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση με αποτέλεσμα να παραμένουν ευάλωτοι. Δηλαδή όσοι έχουν χαμηλή ανόσια (λίγα αντισώματα) μετά τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

Την προηγούμενη Τρίτη, συνεδρίασαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσειςmRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson&Johnson

Οι Επιτροπές έλαβαν υπ’ όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε  πως ο χρονικός περιορισμός των τεσσάρων εβδομάδων αφορά αυτούς τους ασθενείς που εμβολιάζονται τώρα. Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού άμεσα.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που θα προηγηθούν στην τρίτη δόση

Οι  ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι:

-‘Ατομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

-Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

-Καρκίνος υπό αγωγή.

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

-Και η τελευταία μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όσων δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο :«Θα ήθελα, όμως, να επαναλάβω ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ποιος; Ο βασικός εμβολιασμός όλων. Επομένως μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σάς περιμένουν τα εμβόλια.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους  διευκρίνισε πως η διαδικασία θα αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα. Οι ασθενείς με το ΑΜΚΑ τους θα κάνουν αίτηση για την λήψη της τρίτης δόσης. Η  ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας θα ανακοινωθεί σε επόμενη ενημέρωση.

Εμβόλιο και νόσηση

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η πολύ μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» του ιού ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις και τις προσδοκίες μας. Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι ο εμβολιασμός με δυο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

«Αναντίρρητα, με την παραλλαγή «Δέλτα», φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» είπε τονίζοντας πως: «Ανοσοποίηση, λοιπόν, με δυο δόσεις -ή μια για τα μονοδοσικά- των εμβολίων ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος για το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και ατυχώς και των ανεμβολίαστων ατόμων.