Μάσκες παντού: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική

0
154

Ήταν θέμα χρόνου να γίνει υποχρεωτική η μάσκα για όλους και τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, μετά την αλματώδη αύξηση των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 31 Ιουλίου είχαμε 78 νέα κρούσματα, 9 διασωληνωμένους και 206 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιδημιολογικής ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ.

Στις 31 Αυγούστου είχαμε 183 νέα κρούσματα, 36 διασωληνωμένους και 266 νεκρούς (60 άνθρωποι πέθαναν σε ένα μήνα).

Στις 15 Σεπτεμβρίου κατεγράφησαν 310 νέα κρούσματα, 67 διασωληνωμένοι και 313 νεκροί. Δηλαδή είχαμε 107 νεκροί από τα τέλη Ιουλίου έως χθες!

Ένα ακόμη στοιχείο της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην Αττική είναι το γεγονός ότι χθες, Τρίτη, εντοπίστηκαν 197 από τα 310 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν συνολικά. Δηλαδή σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων ήταν στην πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα το 60% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί στην Αττική από ασθενείς με Covid-19 ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό από 200 που είναι σήμερα σε 400. Θυμίζουμε ότι έχουμε συνολικά 930 ενεργές ΜΕΘ ενώ ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 1200 έως το τέλος του έτους.

Ήταν μονόδρομος λοιπόν τα  νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνης και του υφυπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνης.

Από σήμερα λοιπόν είναι  υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους που δημιουργείται συνωστισμός ή συναθροίσεις, όπως οι λαϊκές, οι πλατείες και οι στάσεις των ΜΜΜ στην Αττική.

Τα μέτρα

 Συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα στην Περιφέρεια Αττικής:

1) Συναυλίες: Όριο 50% πληρότητας σε ανοιχτούς χώρους, χρήση μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα

2) Κέντρα υπηρεσιών εστίασης με ζωντανή μουσική: Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες

3) Θερινοί και κλειστοί κινηματογράφοι & θέατρα: Όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης

4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις  (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

5) Λαϊκές αγορές: Λειτουργία στο 50%, χρήση μάσκας από όλους, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων

6) Όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης

Σημειώνεται ότι παραμένει σε ισχύ ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65. Τέλος υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκα σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.

Μέτρα και στα Τρίκαλα

Επιπλέον, τα Τρίκαλα τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν για 14 ημέρες, από Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ. έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ., είναι τα εξής:

-Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

-Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Να σημειωθεί ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.