Ματίνα Παγώνη: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

0
124

Σχεδόν τρεις άνθρωποι κάθε ώρα πεθαίνουν στην Ελλάδα από κορονοϊό, ενώ περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι ότι ο δείκτης R, δηλαδή ο δείκτης που αποτυπώνει τη συχνότητα μετάδοσης του φονικού ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει ξεπεράσει το 1 και πλησιάζει το 2! Δηλαδή ένας άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε σχεδόν 2 ανθρώπους, όταν το Καλοκαίρι αυτός ο δείκτης δεν ξεπερνούσε το 1! Τα παραπάνω ανέφερε η κυρία Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η Διευθύντρια της  Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» εκτίμησε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο, 21 Νοεμβρίου καθώς θα έχουν περάσει 15 μέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων και του lockdown.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η σταθεροποίηση αυτή, εκτίμησε η κα Παγώνη, θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28.11.2020) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown έχει ανακοινωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, μοιραία δεν θεωρείται απίθανη η παράτασή του.

Για τη Θεσσαλονίκη, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο αφού συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα στις 9 Νοέμβριου η κυρία Παγώνη, είχε προβλέψει ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 3.000 και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν απόκειται να μην κάνουμε ούτε Πάσχα!

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.