Μαύρο Σαββατοκύριακο: 211 νεκροί, 540 διασωληνωμένοι, 3.809 νέα κρούσματα. Έρχεται και τρίτο κύμα!

0
492

Θερίζει ο κορωνοϊός που δεν φαίνεται να κόβει ταχύτητα, στην τρελή κούρσα του που σαρώνει τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέσα σε ένα 48ωρο είχαμε 211 θανάτους (108 το Σάββατο και 103 την Κυριακή), 540 διασωληνωμένους εκ των οποίων οι 522 το Σάββατο και 540 την Κυριακή, (δηλαδή διασωληνώθηκαν 18 ασθενείς σε μια ημέρα) και 3.809 νέα κρούσματα που αύξησαν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 91.619.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από τα 2.000 τις τελευταίες 15 ημέρες κάνει τους επιστήμονες να μη γνωρίζουν πότε θα φτάσει η πολυπόθητη επιπέδωση της καμπύλης που έχει πάρει την ανηφόρα.

Η καραντίνα φαίνεται να ήρθε για να μείνει -όπως όλοι υποψιαζόμαστε από την αρχή-  καθώς ουδείς από την κυβέρνηση αλλά και τους Λοιμωξιολόγους αναλαμβάνει την ευθύνη να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα που θα μας επιτρέψει να βγούμε από τα σπίτια μας.

Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, τώρα μιλούν και για τρίτο κύμα που θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα, το οποίο είναι μάλιστα πιθανό να είναι δυσκολότερο από το δεύτερο. Αυτό ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της ‘Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη: «Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο και εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Στα νοσοκομεία σήμερα νοσηλεύονται περίπου 3.000, το  5% αυτών διασωληνώνεται ενώ υπάρχουν και ασθενείς ηλικίας 18-20 ετών.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.