Με προβλήματα η διανομή των self test από τα φαρμακεία

0
132

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει το ρητό που φαίνεται να ισχύει και για τα self test που μπήκαν στη ζωή μας λόγω της πανδημίας. Για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διανομής των self-test  σε ενηλίκους μαθητές εσπερινών σχολειών μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Σήμερα θα διορθωθεί το πρόβλημα», είπε για τη διανομή των self test προς μαθητές νυχτερινών, ΕΠΑΛ και όσους είναι ενήλικοι και δεν τους «διαβάζει» στο σύστημα. Εξήγησε επίσης ότι οι ανήλικοι μαθητές βρίσκονταν εύκολα από το σύστημα, και ότι το πρόβλημα με τους άνω των 18 ήταν συνδυαστικό διαβεβαιώνοντας πως, «το σύστημα ενημερώνεται και θα εξυπηρετηθούν όλοι».

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι δικαιούχοι των self test είναι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση. Πρόκειται για 400.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οι καθαρίστριες και οι εργαζόμενοι στα κυλικεία.

Αναφερόμενος στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ, για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν, έκανε γνωστό πως, όσοι έχουν ΑΦΜ ή ελληνική ταυτότητα, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραληφθούν άλλα 7 εκατομμύρια.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι το ατομικό τεστ προορίζεται για υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται  ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 11 Απριλίου, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων στα Λύκεια. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.