Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

0
95

Σημαντική μείωση των καπνιστών σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21,9% μέχρι 38,3% είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019! Ακόμη, πιο θεαματική ήταν η μείωση του καπνίσματος, στους νέους ηλικίας 16 με 24 χρόνων, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1% μέχρι 69,4%!

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, σε Ημερίδα του Υπουργείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την διακοπή του καπνίσματος μέσω της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE έχει αποτελέσματα με σημαντική απήχηση κυρίως στους νέους.

Κάπνισμα στην πανδημία

Η πανδημία ανέκοψε  την περαιτέρω μείωση των καπνιστών στην χώρα μας, αλλά δεν ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως τουλάχιστον έδειξε έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH. Η έρευνα  πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24 με 27 Μαΐου, για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα και μεταξύ άλλων έδειξε:

-Μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών,

-Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή,

-Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.

Όσον αφορά τους καπνιστές (χρήστες καπνικών προϊόντων) η συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία:

-Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας

-Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19

-Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες.

-Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή

-Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους

-Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά.

-Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστείς έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Το κάπνισμα σκοτώνει 8 εκατ. ανθρώπους το χρόνο”

Την Ημερίδα τίμησε  με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στο μήνυμά της ανέφερε πως: «το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ζωή, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει 8.000.000 ανθρώπους». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «η σημαντική μείωση του καπνίσματος, είναι μια ενθαρρυντική νίκη, αλλά όχι το τέλος της μάχης. Επιλέγω να μην καπνίζω, επιλέγω να ζω. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την βλαβερή αυτή συνήθεια για πάντα» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο μήνυμα του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ψήφιση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Η προσπάθεια είναι συνεχής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε προβλήματα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε πως από την ερχόμενη σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Δεξιοτήτων, προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής σε θέματα ρομποτικής, οικολογίας, εθελοντισμού, φυσικών καταστροφών, πρώτων βοηθειών, προστασία από εξαρτήσεις, συνέπειες απο βλαβερές ουσίες, υγιεινός τρόπος ζωής.