Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ στο Νοσοκομείο Κρεστένων

0
326

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατασκευή της Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στο Νοσοκομείο- ΚΥ Κρεστένων στην Ηλεία, μετά την άδεια σκοπιμότητας που ενέκρινε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Τη λειτουργία της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ξένιος Ζευς, στην οποία και θα παραχωρηθεί η κυριότητα του χώρου του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Κρεστένων.

Η  Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό των 730.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι στο πλαίσιο των έργων «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».
Σημειώνεται πως το Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ως Κέντρο Υγείας.
Στο Οικοτροφείο που θα δημιουργηθεί θα παρέχονται δυνατότητες στα άτομα με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές να επιτύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα.
Ειδικότερα, στο Οικοτροφείο, στο οποίο θα διαμένουν πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου θα παρέχονται υπηρεσίες ολιστικής φροντίδας των ιατρικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και πνευματικών αναγκών των πασχόντων και υπηρεσίες φροντίδας των οικογενειών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι:
1. Συνεχής ιατρική φροντίδα-νοσηλεία.
2. Εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα.
3. Παρηγορητική φυσικοθεραπεία.
4. Ομαδικά και ατομικά προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και συμβουλευτικής για φροντιστές.
O αριθμός των ωφελούμενων εξαρτάται από τον αριθμό και τη σύνθεση της θεραπευτικής ομάδας, καθώς και από το είδος των θεραπευτικών πράξεων που διενεργούνται. Ειδικότερα στο Οικοτροφείο των Κρεστένων για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου θα παραπέμπονται άτομα από γιατρούς νευρολόγους ή ψυχιάτρους. Λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης δομής ο αριθμός των ωφελούμενων που μπορεί το Οικοτροφείο να φιλοξενήσει ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25) άτομα.
Η Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της Εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Πηγή: https://proini.news/prochora-i-dimiourgia-monadas-anoias-kai-altschaimer-sto-nosokomeio-krestenon/