Νέα ερευνητική συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και φαρμακευτικών προϊόντων

0
201

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, κ. Δημήτρη Καδή, με στόχο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δράσεων.

Ειδικότερα, οι δύο φορείς στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογικών καινοτομιών με θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων με βάση τη βιοτεχνολογία. Παράλληλα, θα συνεργάζονται στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά/διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, σε κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Ήδη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, η Pharmathen ενέκρινε την χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Πιο συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen θα χρηματοδοτήσει το εργαστήριο γενωμικής αστάθειας των θηλαστικών με επιβλέποντα τον καθηγητή Γιώργο Γαρίνη για την ανάπτυξη νέων αντιφλεγμονωδών mRNA φαρμάκων.

Με την πάροδο του χρόνου, βλάβες στο DNA συσσωρεύονται σταδιακά, προκαλώντας την ενεργοποίηση των έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων σε ζωτικά όργανα και στον εγκέφαλο. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, μεταβολικών επιπλοκών και του καρκίνου κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

O καθηγητής Γιώργος Γαρίνης εξήγησε ότι «η ανάπτυξη mRNA φαρμάκων για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής στοχεύει στην επιλεκτική αφαίρεση προϊόντων των γενετικών βλαβών». Πρόσθεσε ότι «η στρατηγική αυτή θεραπεύει μία από τις κυρίαρχες αιτίες φλεγμονής χωρίς την ανάγκη χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, αποφεύγοντας πιθανές συνεπαγόμενες επιπλοκές».

Η Pharmathen αποτελεί μία από τις πλέον διακεκριμένες Ευρωπαϊκές εταιρείες στον φαρμακευτικό κλάδο με πολυετή εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Η συνεργασία μεταξύ του ΙΜΒΒ και της Pharmathen αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή συνένωση δυνάμεων στον χώρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και την αφοσίωση των δύο οργανισμών στην κορυφαία ποιότητα και την καινοτομία.

«Η παρούσα συνεργασία εντάσσεται στη στρατηγική σύνδεσης του ΙΤΕ-ΙΜΒΒ με τη Φαρμακοβιομηχανία, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση της γνώσης και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά και στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης μακροπρόθεσμα», τόνισαν ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Καθηγητής Γιάννης Βόντας και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ Καθηγητής Νεκτάριος Tαβερναράκης.

Ο κ. Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, δήλωσε: «H Pharmathen είναι μια εταιρεία με προσήλωση στην έρευνα και την ανάπτυξη, η οποία επενδύει σταθερά σε τεχνολογίες και προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μέσα από τη νέα συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ακόμη περισσότερων καινοτόμων θεραπειών, που θα κάνουν τη διαφορά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά και να αναδείξουμε την υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων επιστημόνων, τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό.»