Νέο φάρμακο κατά του προστάτη στην Ελλάδα από WinMedica και Accord Healthcare

0
331

Μια νέα πολυετή συμφωνία υπέγραψαν  οι εταιρίες  WinMedica  και AccordHealthcare,  η οποία περιλαμβάνει την κυκλοφορία στην Ελλάδα της Ρελουγκολίξης, της μόνης από του στόματος θεραπείας στέρησης ανδρογόνων (ADT).

Η Ρελουγκολίξη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών  με προχωρημένο  καρκίνο του προστάτη που ανταποκρίνεται σε ορμονοθεραπεία. Η Ρελουγκολίξη δρα εμποδίζοντας ένα βήμα της διαδικασίας μέσω της οποίας αποστέλλεται ένα σήμα στους όρχεις για την παραγωγή της τεστοστερόνης (της ορμόνης του ανδρικού φύλου). Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μειώνοντας την τεστοστερόνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Ρελουγκολίξη εμποδίζει την ανάπτυξη και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

H Ρελουγκολίξη έχει εγκριθεί από τον FDA και ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόσφατα άρχισε η κυκλοφορία της στην Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

Αναφερόμενος στη νέα διαθέσιμη θεραπεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Λιάτσικος σχολίασε σχετικά «Με χαρά καλωσορίζουμε τη Ρελουγκολίξη, την πρώτη από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που αντιμετωπίζονται με ορμονικό χειρισμό. Η από του στόματος χορήγηση είναι φιλική και ελκυστική για τους ασθενείς, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη ενέσιμη θεραπεία».

Από την πλευρά του ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Αθ. Παπατσώρης σχολίασε σχετικά «Η ρελουγκολίξη είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) που έχει πάρει πρόσφατα άδεια από FDA και ΕΜΑ για τη θεραπεία του προχωρημένου, ορμονοευαίσθητου καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για GnRH ανταγωνιστή που σύμφωνα με τη μελέτη HERO, επιτυγχάνει ταχεία και παρατεταμένη καταστολή της τεστοστερόνης».