Νέο περιστατικό επαναμόλυνσης: Ο Covid-19 επέστρεψε… δριμύτερος σε 25χρονο ασθενή από τις Η.Π.Α.

0
336

Ένα ακόμα περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενούς με πιο σοβαρά συμπτώματα, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την επικίνδυνη εξέλιξη που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στον άνθρωπο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο Covid-19 έχει ακόμα πολλά μυστικά «όπλα» εναντίον μας και ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα μαζί του.

Το νέο περιστατικό επαναλοίμωξης αφορά έναν νέο άνδρα 25 ετών, από τις ΗΠΑ, που βρέθηκε θετικός σε covid-19 για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις δύο μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Αυτό το περιστατικό είναι το πέμπτο που έχει ανακοινωθεί, μετά από αντίστοιχες ανακοινώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, τον Ισημερινό και την Ολλανδία. Ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί περισσότερες περιπτώσεις όπου ο κορωνοϊός επιστρέφει δριμύτερος στον ασθενή, απλά δεν έχουν καταγραφεί.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής και Θάνο Δημόπουλο Καθηγητή Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ.

«Επέστρεψε» δριμύτερος

Το ενδιαφέρον με το πρόσφατο περιστατικό είναι ότι τη δεύτερη φορά ο ασθενής παρουσίασε πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη.

Στη μελέτη έγινε διερεύνηση αν το γονιδίωμα του ιού διέφερε κατά τις δύο λοιμώξεις και διαπιστώθηκε ότι τα γονιδιώματα διέφεραν σημαντικά, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά γεγονότα μετάδοσης του ιού. Παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Ισημερινού.

Συγκεκριμένα, ο 25χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός σε SARS-CoV-2 για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου, μετά από συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, κεφαλαλγίας, ναυτίας και διάρροιας που διαρκούσαν μερικές εβδομάδες.

Στις 27 Απριλίου είχε αναρρώσει και βρέθηκε αρνητικός για τον ιό στις 9 και 26 Μαΐου. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, όμως, στις 28 Μαΐου, ανέπτυξε εκ νέου συμπτώματα, αυτή τη φορά με πυρετό και ζαλάδα. Βρέθηκε θετικός στις 5 Ιουνίου και έπρεπε να νοσηλευτεί αφού με συμπτώματα υποξίας και δύσπνοιας. Ο άνδρας δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η συχνότητα των επαναμολύνσεων είναι σπάνια με μόλις  5 να έχουν αναφερθεί από σχεδόν 40 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις παγκοσμίως. Όμως σίγουρα είναι πολλά περισσότερα εκτιμούν οι ειδικοί.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είχαν covid-19 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακολουθώντας τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού και των πολυσύχναστων χώρων με ανεπαρκή εξαερισμό.

Η επαναμόλυνση δεν ήταν απροσδόκητη, δεδομένου ότι οι κορωνοϊοί του απλού κρυολογήματος παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες χέουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως:  Ποια επίπεδα ανοσίας παρέχει ο SARS-CοV-2; Πώς επιτυγχάνεται αυτό, μέσω  αντισωμάτων ή Τ-κυττάρων; Πόσο διαρκεί η ανοσία; Τι σημαίνει για τα νέα φάρμακα που αναπτύσσονται ή για τα εμβόλια; Θα αρκεί μια δόση εμβολίου ετησίως ή μια εφάπαξ δόση; Η νέα περίπτωση επαναμόλυνσης μας υπενθυμίζει τα πόσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο ιό και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε.