Νέος μαγνητικός τομογράφος από τη Siemens Healthineers.

0
88

Έναν μικρότερο και πιο ελαφρύ μαγνητικό τομογράφο απεικόνισης  ολόκληρου του σώματος, τον Magnetom Free.Max κυκλοφορεί η Siemens Healthineers.

Ο εν λόγω τομογράφος συνδυάζει ψηφιακές τεχνολογίες του τομογράφου και τη νέα ένταση πεδίου 0,55 tesla που διευρύνει το φάσμα των κλινικών εφαρμογών για τα συστήματα MRI.

Το Magnetom Free.Max διασφαλίζει βελτιωμένη απεικόνιση πνεύμονα με MRI και επιτρέπει τη σάρωση των ασθενών με εμφυτεύματα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η Siemens Healthineers έχει επίσης αυξήσει την εσωτερική  διάμετρο του μαγνήτη στα 80 cm, σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο ενός συμβατικού τομογράφου διευκολύνοντας τους ασθενείς.  Σημειώνεται ότι είναι ταυτόχρονατο μεγαλύτερο άνοιγμα για μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος που διατίθεται στην αγορά.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Arthur Kaindl, Επικεφαλής του τμήματος της Μαγνητικής Τομογραφίας (ΜRI) στην Siemens Healthineers σημείωσε ότι «το Deep Resolve χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για τη δημιουργία εικόνων υψηλής ανάλυσης από χαμηλότερο σήμα εισόδου, το οποίο παρέχει εξαιρετικές διαγνωστικές εικόνες και επιταχύνει τη διαδικασία σάρωσης.»

 Χάρη στον συγκεκριμένο τομογράφο σημαντικό βήμα σημειώθηκε για την πνευμονική απεικόνιση, σύμφωνα με τον  Δρ. Rafael Heiss του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Erlangen, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το πρώτο Magnetom Free.Max. «Με την εξέταση περισσότερων από 70 ασθενών για πνεύμονα, έχουμε ήδη επιτύχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βλέπουμε επίσης μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τους ασθενείς με Covid-19», επεσήμανε ο ίδιος.

Εγκατάσταση

Λόγω του μικρότερου όγκου το Magnetom Free.Max μπορεί να τοποθετηθεί σε μέρη  όπου συνήθως ήταν αδύνατον. Με βάρος  λίγο παραπάνω από τρεις μετρικούς τόνους και ύψος μεταφοράς λιγότερο από δύο μέτρα, αυτό το μηχάνημα αποτελεί τον πιο ελαφρύ, καθώς και τον πιο συμπαγή τομογράφο για απεικόνιση ολόκληρου του σώματος που έχει κατασκευάσει ποτέ η Siemens Healthineers.

Στόχος της εταιρείας ήταν με αξιοποίηση  της αποκαλούμενης τεχνολογίας DryCool, «η οποία απαιτεί λιγότερο από ένα λίτρο υγρού ηλίου για ψύξη και δεν απαιτεί σωλήνα εκτόνωσης διαφυγής ηλίου. Τέτοια μηχανήματα απαιτούσαν αρκετές εκατοντάδες λίτρα ηλίου και έναν ακριβό σωλήνα εκτόνωσης διαφυγής ηλίου. Για την εγκατάσταση του νέου τομογράφου,  δεν απαιτείται πλέον η διάνοιξη ή μετατροπές των χώρων εγκατάστασης με μεγάλο κόστος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Πρόκειται να υπάρξει μεγάλο όφελος, για παράδειγμα, στην τοποθέτηση  MRI κατευθείαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η μεταφορά των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο τμήμα ακτινολογίας σήμερα είναι επικίνδυνη και δύσκολη», υποστηρίζει ο καθηγητής Elmar Merkle, του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου της Βασιλείας, σχολιάζοντας ότι πλέον μπορεί να τοποθετηθεί τομογράφος στην πρώτη γραμμή των διαγνωστικών ελέγχων, σε εξωτερικά ιατρεία ή ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Πλεονεκτήματα

Με το Magnetom Free.Max, η Siemens Healthineers παρουσιάζει το myExam Companion στον τομέα της Μαγνητικής Τομογραφίας, ένα σύστημα καθοδήγησης  του χρήστη βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε άλλα απεικονιστικά συστήματα όπως η αξονική τομογραφία και οι ακτίνες Χ. Συγκεκριμένα διασφαλίζονται:

1.αυτοματοποίηση των εξετάσεων ρουτίνας,

2.χειρισμός με ευκολία του μηχανήματος απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου,

3.λήψεις εικόνων σταθερής και εξαιρετικής ποιότητας σε κάθε εξέταση,

4.Πλήρη παραμετροποιήση του τομογράφου και για τις πιο περίπλοκες απαιτήσεις σάρωσης χωρίς προβλήματα.

5.συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση, (δηλαδή μειώνει την επέμβαση τεχνικών και βοηθά στη γρήγορη μετάδοση της διάγνωσης του συστήματος).