Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στο Σακχαρώδη Διαβήτη είναι απαραίτητοι στους ασθενείς!  

0
762

«Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στο Διαβήτη, προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, όπως παρουσιάστηκε στη χθεσινή διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του ΣΔ, η ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή.

Για την ενημερωτική εκστρατεία, η ΕΔΕ, δημιούργησε ένα animation video (διάρκειας 40”),  με πρωταγωνιστές τους νοσηλευτές και τους ασθενείς με ΣΔ.

Το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) «Οι νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά στον Διαβήτη» επισημαίνοντας την ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερων νοσηλευτών ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με Διαβήτη να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους.

Σήμερα περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με Διαβήτη παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Μόνο πέρυσι, ο ΣΔ ευθυνόταν για 4,2 εκατομμύρια θανάτους και για δαπάνες υγείας τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων 10% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για την υγειονομική περίθαλψη. Ο αντίκτυπος του Διαβήτη έχει γίνει ακόμη πιο έντονος τη φετινή χρονιά, καθώς σε διάφορες περιοχές, οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την COVID-19, είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη. Καθώς ο επιπολασμός του Διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, απαιτούνται περισσότεροι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές.

Ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ,  Ομ. Καθηγητής Παθολογίας & Μεταβολικών Παθήσεων ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στον ρόλο του νοσηλευτή τόνισε: «Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 6.6 γιατροί/1000 κατοίκους και 1.6 νοσηλευτές/1000 κατοίκους, αποτυπώνοντας μια δραματική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με νοσηλευτές. Δραματικό είναι επίσης το πρόβλημα της υποστελέχωσης των 21 Διαβητολογικών Κέντρων (ΔΚ) και 84 Διαβητολογικών Ιατρείων (ΔΙ) στις Παθολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όχι μόνο από εκπαιδευμένους νοσηλευτές αλλά και από ειδικούς Παθολόγους-Διαβητολόγους. Δεδομένου επίσης του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη φροντίδα του ΣΔ, πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη εκπαίδευση νοσηλευτριών/νοσηλευτών στον ΣΔ, για την επαρκή στελέχωση των δομών (ΔΚ/ΔΙ) με εξειδικευμένο προσωπικό».

Στον επιπολασμό του ΣΔ παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Δρ. Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, Παθολόγος Διαβητολόγος. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) έχει λάβει διαστάσεις “επιδημίας”. 1 στους 2 ανθρώπους, σχεδόν το 50% σε όλο τον κόσμο παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1”.

Στην  ορθή   διαχείριση   του   ατόμου   με   ΣΔ   και   κυρίως   αυτού   με   χρόνιες επιπλοκές, αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Γενικός   Γραμματέας  της  ΕΔΕ «Ο καλά ρυθμισμένος ασθενής ΣΔ χωρίς επιπλοκές και νοσηρότητες στοιχίζει ~1.000 ευρώ/έτος, ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής με ΣΔ, επιπλοκές και συνοσηρότητες στοιχίζει πάνω από 7.500 ευρώ/έτος».

Στους τρόπους αντιμετώπισης του ΣΔ αναφέρθηκε η MD, PhD Μαγδαληνή Μπριστιάνου, Ταμίας της ΕΔΕ: «Κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή μέτρων με έμφαση στα ακόλουθα: επαρκής ενυδάτωση, καλή γλυκαιμική ρύθμιση, φυσική δραστηριότητα/άσκηση,  κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι».

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ στηρίζουν οι εταιρείες: Novo Nordisk, Pfizer, Βoehringer Ingelheim.