Οικονομική «ανάσα» για τους χρόνιους πάσχοντες το πλαφόν στις τιμές των Covid-test.

0
511

Επιτέλους ορίζονται ανώτερες τιμές για τα διαγνωστικά τεστ Covid-19, μετά από 10 μήνες που κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της τακτική ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ανώτατη τιμή χρέωσης στα μοριακά τεστ (PCR) που θα είναι τα 40 ευρώ και στα τεστ ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου (rapid test) στα 10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους χρόνιους πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς, που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την αγανάκτηση τους για την τσουχτερή τιμή των τεστ, που αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, κάθε φορά που έκαναν τις ακτινοθεραπείες τους.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή της πανδημίας τα τεστ κόστιζαν από 250 έως και 350 ευρώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στη συνέχεια έπεσαν στα 150 -200 ευρώ.

Επανειλημμένα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία είχε κάνει έκκληση προς τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει το δυσβάστακτο κόστος των τεστ κορωνοϊού για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Ο  γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σήμερα, αφού μίλησε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, ανακοίνωσε επιτέλους το πλαφόν στην τιμή των τεστ κορωνοϊού αλλά και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία», επισήμανε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.