Όσοι νόσησαν πριν κάνουν τη δεύτερη δόση εμβολίου χρειάζονται μια ακόμη δόση με mRNA

0
95

Όσοι έχουν νοσήσει, πριν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, πρέπει να κάνουν μία δόση mRNA εμβολίου, ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει ως πρώτη δόση και δεν είναι   ανάγκη να κάνουν 3η δόση. Αυτή τη διευκρίνηση έκανε  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου μάζα με τον γενικό Γραμματέας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις ανεπιθύμητες ενέργειες της 3ης δόσης που όπως είπε είναι παρόμοιες και συχνά πιο ήπιες, σε σχέση με τις άλλες δύο δόσεις.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελετών  που δείχνουν ότι όσοι έχουν κάνει την 3η δόση έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 10 φορές μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Επικαλούμενη μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σημείωσε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

Τα ορφανά παιδιά της πανδημίας

Η  κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ που έδειξε ότι στους τελευταίους 15 μήνες περίπου 120.000 παιδιά έχασαν τον ένα γονιό τους λόγω της πανδημίας και 25.000 παιδιά το άτομο που τους φρόντιζε. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων από covid-19 ένα παιδί χάνει το γονιό του ή το φροντιστή του.

Με αφορμή και αυτά τα στοιχεία η κυρία Θεοδωρίδου έκανε έκκληση  στους ανεμβολίαστους γονείς να εμβολιαστούν: « Αν όχι για τον εαυτό τους, τουλάχιστον για το καλό των παιδιών τους» όπως είπε.

Θεμιστοκλέους: Το 69% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ήδη έχουν κάνει την 3η δόση 120.000 άτομα και 50.000 έχουν κλείσει  ραντεβού. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 12.420.000 εμβολιασμοί και περίπου 6.250.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% των ενηλίκων. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 63,2% και 74,3%.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 50.500 άτομα έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ΄ οίκον  έχουν υποβληθεί συνολικά 12.000 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 10.000 άτομα. Από αύριο ξεκινά ο εμβολιασμός σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας με τις κινητές μονάδες υγείας.