Παπαευαγγέλου: «Κάνω έκκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν»

0
191

Έκκληση στους πολίτες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν έκανε σήμερα ο Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά η κυρία Παπαευαγγέλου, στην ομιλία της εξήγησε ότι  δεν έχει μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα στα επιθυμητά επίπεδα. Την επιτροπή την απασχολεί το γεγονός ότι ενώ από τα μέσα Απριλίου είχαμε μείωση, τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός αυτής της μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται.

Υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα Αττική και περισσότερα από 2.500 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, σημαντική διάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία.

«Δεν έχει μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα στα επιθυμητά επίπεδα  και ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα περιμέναμε, καθώς άτομα άνω των 65 ετών συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται. Ο μέσος όρος των ασθενών είναι τα 60 έτη , γι΄αυτό κάνω έκκληση στους πολίτες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες τους και να εμβολιαστούν έστω και τώρα», είπε στη συνέχεια η Λοιμωξιολόγος. Αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καταγράφεται 20% μείωση στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε η καθηγήτρια. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Επιπλέον, μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων: «Για κάθε 10 άτομα που αποσωληνώνουμε έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις. Ωστόσο, ακόμη πληρώνουμε το τίμημα του 3ου κύματος με μέσο όρο 55 θανάτους την ημέρα» είπε η γιατρός τονίζοντας  πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν περαιτέρω μείωση διασωληνώσεων και νέων θανάτων.

Όλο και νεότερες ηλικίες τα νέα κρούσματα

Η Λοιμωξιολόγος  είπε επίσης ότι τα κρούσματα είναι όλο και νεότερης ηλικίας αποδίδοντας αυτό το γεγονός  στη χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο του Πάσχα, την άρση μέτρων του lockdown, αλλά και τον αυξημένο αριθμό self test.

«Το 31% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε σε νέους 20 με 40 ετών» σημείωσε επιπλέον, τονίζοντας πως οι νέοι είναι εκείνοι που καταγράφονται κατά κύριο λόγο στα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε το τεράστιο όφελος των Self test, που, όπως είπε, διαπιστώνεται κάθε εβδομάδα. «Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι με κορωνοϊό», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον επί συνόλου 50.000 τεστ κορωνοϊού, ο δείκτης θετικότητας παραμένει χαμηλός και κάτω του 4%.

Παράλληλα στους ελέγχους που γίνονται μέσω των rapid test από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ η θετικότητα κυμαίνεται στο 1,7%. Ωστόσο, όπως είπε η καθηγήτρια, διαπιστώνεται πως σε κάποιες περιοχές ο δείκτης κατά τους ελέγχους ξεπερνά το 3% και το 7%.

«Οι νέοι αποτελούν τους οδηγούς της πανδημίας», συνέχισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι νέοι, ακόμη κι αν κολλήσουν, θα έχουν μάλλον ήπια συμπτώματα και σπάνια θα νοσήσουν βαριά. «Όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγο ακόμη για εμάς τους μεγαλύτερους. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας» είπε, και επανέλαβε πως ο ιός κυκλοφορεί ακόμη, και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προστατευτούμε.

Μαγιορκίνης: Αποσυμπιέζεται σιγά σιγά το ΕΣΥ

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.