Βάνα Παπαευαγγέλου: “Το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι”

0
62

“Μπορεί να μπαίνουν στο κόκκινο η μια περιοχή μετά την άλλη λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία που πλησιάζουν τις 200 την ημέρας λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, όμως δεν βλέπουμε ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό”.

Τα παραπάνω τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης συνέντευξη Τύπου. Στην ενημέρωση συμμετείχαν όπως κάθε Πέμπτη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας» είπε και πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%» επεσήμανε.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε για άλλη  μια φορά στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο που είχαμε τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, σήμερα έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά: «Το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, από τους χάρτες του ECDC προκύπτει ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς σε «βαθύ κόκκινο» είναι το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας.