Παρακαταθήκη για το νέο ΕΣΥ η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας Covid-19

0
15726

Αθόρυβο εργάτη χαρακτήρισε τον πρώην Υπουργό Αναπληρωτή Βασίλη Κοντοζαμάνη, συγγραφέα του βιβλίου «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία» ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3 ανοίγοντας την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης Γουλανδρή: «Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους αθόρυβους εργάτες, που μόχθησαν στην περίοδο της πανδημίας».

Ακολούθησε η προβολή σύντομου βίντεο εμπνευσμένου από το βιβλίο και τη δράση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καιρό της πανδημίας, ένα πολιτικό ημερολόγιο της ταραγμένης εποχής της πανδημίας Covid-19, το οποίο, με τη νηφαλιότητα που επιτρέπει η χρονική απόσταση, φωτίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική επικαιρότητα.
Όλοι οι ομιλούντες συμφώνησαν ότι η πανδημία αφήνει μια παρακαταθήκη και η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από το 2019, απαντώντας στο ερώτημα του Βασίλη Χιώτη αν η παρακαταθήκη των διδαγμάτων της πανδημίας αξιοποιήθηκε στο έπακρο για το μέλλον του συστήματος υγείας στη χώρα.
«Είμαι περήφανος», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Τα καταφέραμε γιατί υπήρχε δυνατή ομάδα και σχέδιο». Εξήρε τη συνεργασία και αυταπάρνηση όλων των συντελεστών την δύσκολη εκείνη εποχή που όπως τόνισε: «Η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και τα όρια του καθενός από εμάς που κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε».
Το βιβλίο περιέχει μια επιλογή μικρού αριθμού επίκαιρων ερωτήσεων – απαντήσεων, από τις συνολικά 234 που απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της θητείας του. Κάνοντας την ανασκόπηση του πρόσφατου παρελθόντος σε προσωπικό τόνο, το βιβλίο καταλήγει με κάποιες σκέψεις «για ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας», που ακόμη και στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας αποτελούσε τον απώτερο στόχο. Στο βιβλίο προδιαγράφονται πολλές από τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Εθνικού συστήματος Υγείας, «Γιατί αυτό είναι πλέον το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για την παράταξή μας που δεν έχασε ποτέ την προσήλωσή της στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις αρχές που πρέπει να το διέπουν», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καταρρίψαμε το μύθο του λεγόμενου πολιτικού κόστους, αναδείξαμε και στηρίξαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, επαναπροσδιορίσαμε τη σχέση κράτους-πολίτη, αλλάξαμε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς και θέσαμε τα θεμέλια για το ΕΣΥ της επόμενης ημέρας». Πρόσθεσε επίσης ότι «δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, ενώ ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης” μέρος του οποίου είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά – πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε στη συνέχεια από τους διαδόχους μας στο Υπουργείο Υγείας».