Παρουσιάζονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν

0
586

Από τις 8.00 το πρωί έχουν αρχίσει να προσέρχονται στα νοσοκομεία της Αττικής οι 206 ιδιώτες γιατροί που έλαβα χθες τα φύλλα πορείας, προκειμένου να ενισχύσουν τους συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς, που βιώνουν πολεμικές καταστάσεις στις εφημερίες καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες.

Οι 206 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εμφανιστήκαν σήμερα το πρωί στην 1η  και  2η Υγειονομική Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί θα ενισχύσουν τα θεραπευτήρια «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο», που έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία για ασθενείς με  Covid-19 και έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Τα κριτήρια της επιλογής

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι η επιλογή των 206 γιατρών έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια:

-Όλοι οι γιατροί που επιτάχτηκαν είναι κάτω των 60 ετών και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. -Είναι γιατροί που έχουν τις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

-Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

-Οι γιατροί που επιτάχθηκαν  αναλαμβάνουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Το υπουργείο Υγείας εξήγησε χθες και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, μέσα από ένα  ερωτηματολόγιο με 16 ερωτήσεις και απαντήσεις.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το υπουργείο,  προχώρησε στην επίταξη διότι καθώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους γιατρούς, ο αριθμός που ανταποκρίθηκε ήταν πολύ μικρός (61 στους 200 που ζητούσε το υπουργείο) τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πολεμική.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, ενώ τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.

Κικίλιας: Κάναμε υπομονή, δεν έχει μείνει νοσηλευτής στην αγορά

Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 για τους λόγους της επίταξης, είπε πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Για τους γιατρούς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνον 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν, για να τους ευχαριστήσω».

Ακόμη, ο υπουργός εξήγησε πως η κίνηση αυτή έγινε γιατί «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην ‘αγορά’ και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κικίλιας απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» και ότι δεν θα επιτρέψει να σπείρει κανείς τον πανικό.