Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Δώσε ανάσα στη ζωή σου

0
271

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), υλοποιεί η Janssen Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση των  πολιτών, ώστε με τα πρώτα  ύποπτα συμπτώματα να απευθύνονται έγκαιρα στον γιατρό.

Καθώς τα πρώιμα συμπτώματα που παρατηρούνται μοιάζουν με αυτά αρκετών καρδιακών και αναπνευστικών καταστάσεων, αγνοούνται εσφαλμένα και η επίσκεψη στον γιατρό, ειδικά σε μία περίοδο πανδημίας, αναβάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σωστή διάγνωση της νόσου.

Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, κρίνεται αναγκαία, περισσότερο από ποτέ.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονολογικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Κεντρικό στοιχείο είναι μια νεαρή γυναίκα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει, υποδηλώνοντας την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

Το πρώτο και βασικό σύμπτωμα είναι η δύσπνοια, ειδικά κατά την άσκηση. Οι ασθενείς νιώθουν ότι δεν μπορούν να εισπνεύσουν αρκετό αέρα. Ενδέχεται να προκύψουν και άλλα συμπτώματα κατά την επιδείνωση της πάθησης.

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί στα πρώιμα στάδιά της καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων.

Αιτίες

Η ΠΑΥ προκαλείται από εξαιρετικά υψηλή πίεση στις αρτηρίες που οδηγούν από την καρδιά στους πνεύμονες, γνωστές ως οι πνευμονικές αρτηρίες. Η αύξηση αυτή της αρτηριακής πίεσης καταπονεί την καρδιά, και τελικώς προκαλεί διακοπή της λειτουργίας στη δεξιά της πλευρά.

Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια. Απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαγνωστεί πολύ νωρίς.

Η νόσος είναι σπάνια, καθώς εκτιμάται ότι προσβάλλει περί τα 15-25 άτομα ανά εκατ. πληθυσμού. Μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής.

Ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η ΠΑΥ έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με τα αίτιά της:

1.Η «ιδιοπαθής» πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι αυτή χωρίς προφανές αίτιο και είναι η πιο συχνή.

2.«Κληρονομική» που είναι πιο σπάνια. Λιγότερο από 1 στις 10 περιπτώσεις αποδίδονται σε οικογενειακή προδιάθεση.

3.Όταν συνδέεται με άλλες παθήσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι η εμφάνιση πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης σε ασθενείς που πάσχουν από τον ιό HIV, καθώς και σε ασθενείς με παθήσεις ήπατος και του συνδετικού ιστού.

Η Janssen ξεκίνησε την εκστρατεία ενημέρωσης το 2020, σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας. Ακριβώς αυτή η συνθήκη όμως, την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση θεραπείας.