ΠΟΕΔΗΝ: Τουλάχιστον 13 νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές θετικοί στον κορωνοϊό σε μια εβδομάδα

0
204

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε υγειονομικούς στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας και στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννήματα» της Θεσσαλονίκης μέσα σε μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα τα πρώτα 7 κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας επιβεβαιώθηκαν χθες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, στην ΕΡΤ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλέον είναι 9 γιατροί, ενώ οι εξετάσεις έδειξαν ελαφρώς θετικά τέσσερα ακόμη άτομα. Πρόκειται για 1 γιατρό και 3 νοσηλεύτριες.

Τα τέσσερα ασθενώς θετικά δείγματα θα επανεξεταστούν και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο. Τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε ότι «οι γιατροί δεν μολύνθηκαν από ασθενείς» και πως η ενδονοσοκομειακή διασπορά προήλθε από γιατρούς που επέστρεψαν από διακοπές στη Χαλκιδική. «Ήταν ασυμπτωματικοί. Είναι οι πιο επικίνδυνοι φορείς, καθώς δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα», προσέθεσε. Μάλιστα η εκτίμηση του είναι ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα αυξηθούν γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι να γίνουν γρήγορα οι ιχνηλατήσεις ώστε να βγουν το συντομότερο τα αποτελέσματα. «Όταν κάποιος δεν διαγιγνώσκεται για μια ημέρα, τότε μπορεί να διασπείρει».

Επιπροσθέτως ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα στη Θεσσαλική εντοπίστηκαν 4 κρούσματα στην Ουρολογική Κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες κορωνοϊού διατύπωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 επαγγελματίες υγείας την τελευταία εβδομάδα που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως έχουν νοσήσει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, γι’ αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.