ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: SOS για τα αναλώσιμα ινσουλίνης

0
365

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για το ενδεχόμενο αναστολής εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης  2.500 πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Ειδικότερα οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο εξαιτίας του «58% clawback» του Ιανουάριου του 2023 στις αντλίες ινσουλίνης.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) καταφέρεται εναντίον του  Υπουργού Υγείας για το ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23 που αφορά στο  μεγάλο clawback του πρώτου μήνα του χρόνου καθώς πιθανότατα να οδηγήσει τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και σε αδιέξοδο τους 2.500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «οι χρήστες αντλίας ινσουλίνης θα αναγκαστούν να αλλάξουν θεραπευτική αγωγή, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή!».

Την ίδια τύχη έχουν  και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 καθώς δεν μπορούν να βρουν GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά και καταγγέλλουν ότι «το Υπουργείο Υγείας «κωφεύει» και «σιωπά, επιδεικνύοντας προκλητική και επικίνδυνη για τους πάσχοντες αδιαφορία!».

Επίσης, όπως ισχυρίζεται η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στην ανακοίνωσή της, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της για συνάντηση ακόμη και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ποτέ δεν έγινε έως τώρα δεκτό το αίτημά της.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «εκπροσωπεί περισσότερους από 1.130.000 ασθενείς-πολίτες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι τόσο στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, όσο και στο αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ».

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το αίτημα της για συνάντηση με τον υπουργό  δεν έτυχε αποδοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει, κατά την ομοσπονδία, την «παροιμιώδη αδιαφορία του Υπουργείου προς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη».

Στον αέρα παραμένουν οι ασθενείς σύμφωνα με την ομοσπονδία, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής, «με συνεχιζόμενη αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για εύρεση του φαρμάκου, με αναγκαστική αλλαγή θεραπείας, με καταβολή σοβαρών χρηματικών ποσών για την εξασφάλιση και διαφύλαξη της υγείας του, με τον κίνδυνο να πεθάνει!»

Καταλήγοντας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον Υπουργό Υγείας «να ανακατανείμει με Υπουργική Απόφαση πριν παραιτηθεί, τους κλειστούς προϋπολογισμούς που όρισε μέσω του ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23 δίνοντας στην κατηγορία Λ4 τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ επιπλέον, τα οποία πρέπει να προστεθούν ειδικά στη Λ4Γ» .