Σεμινάριο για το λεμφοίδημα και τη διατροφή στη «THE Lymphedema Clinic»

0
399

Γυναίκες με καρκίνο του μαστού και με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, παρουσιάζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος.  Ωστόσο η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει έως και κατά 44% τον όγκο του μέλους με λεμφοίδημα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των ασθενών.

Τα παραπάνω ανάφερε η κλινική διαιτολόγος Βαλεντίνα Δερμιτζάκη, συνεργάτης της “The Lymphedema Clinic”, στο σεμινάριο για το λεμφοίδημα και τη διατροφή, που συνδιοργάνωσε με επιτυχία η Κλινική με το “Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης”, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με την κυρία Δερμιτζάκη λεμφοίδημα και καρκίνος του μαστού σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και το βάρος. Αν και η σχέση διατροφής και λεμφοιδήματος είναι  πολύπλοκη, η επίτευξη ή διατήρηση υγιούς βάρους, μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, μπορεί να αποτελέσει σημαντική συνήθεια για την πρόληψη και βελτίωση της πρόγνωσης του καρκίνου του μαστού και του λεμφοιδήματος.

Τα μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» υποδέχτηκε στον συνεδριακό χώρο της Κλινικής ο Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της «The Lymphedema Clinic» Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του ΑΠΘ.

Αναλυτικά η κυρία Δερμιτζάκη ανέφερε ότι η παχυσαρκία και ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και τα τελευταία χρόνια στο δίδυμο αυτό έχει προστεθεί το λεμφοίδημα, που – όπως δείχνουν επιστημονικές δημοσιεύσεις – σχετίζεται άμεσα με το βάρος των ασθενών. Συγκεκριμένα, γυναίκες με καρκίνο του μαστού με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος παρουσιάζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος.

Σύμφωνα με την ειδικό, το αισιόδοξο είναι ότι η μείωση του σωματικούς βάρους και η άσκηση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τη βελτίωση της πρόγνωσης μετά τη διάγνωση όσο και στην εμφάνιση ή εξέλιξη του λεμφοιδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει έως και κατά 44% τον όγκο του μέλους με λεμφοίδημα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των ασθενών.

Όσον αφορά τη διατροφική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, η κλινική διαιτολόγος υπογράμμισε ότι δυστυχώς υπάρχουν διατροφικοί μύθοι που οδηγούν σε ανεπιθύμητα για την υγεία αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, συνέστησε να αποφεύγονται:

– εξαντλητικές δίαιτες που μειώνουν τη μυϊκή μάζα,

– διατροφικά σχήματα που περιορίζουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αυξάνουν την πρόσληψη λιπαρών,

-αλλά και τον φόρτο εργασίας του λεμφικού συστήματος.

Το πλέον  κατάλληλο σχήμα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και του λεμφοιδήματος είναι, όπως τόνισε, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ψάρια, ελαιόλαδο και καρπούς, όπως η μεσογειακή, η οποία εξασφαλίζει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας το εντερικό μικροβίωμα, που συνιστά παράγοντα – κλειδί για την εμφάνιση μορφών καρκίνου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ενεργά τα μέλη του “Άλματος Ζωής”. Η πρωτοβουλία της “The Lymphedema Clinic”, που εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων για το λεμφοίδημα, θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση και νέων συναντήσεων με εξειδικευμένους συνεργάτες και στόχο τη στήριξη των ασθενών με λεμφοίδημα.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κ. Διονυσίου,  μέλημα της ομάδας της Κλινικής είναι η ολιστική φροντίδα για κάθε είδους λεμφοίδημα, μέσα από την παροχή έγκυρης ενημέρωσης, εξειδικευμένης υποστήριξης και επιστημονικής αντιμετώπισης.