Σύψας: «Γιατί είναι “καλό νέο” η αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης»

0
147

Μπορεί η είδηση της προσωρινής διακοπής των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης, να προκάλεσε έντονο προβληματισμό, όμως τελικά αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας καθησυχάζει. Την εξήγηση έδωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Σύψας ο οποίος χαρακτήρισε «καλό νέο» την αναστολή των ερευνών του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με  την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να «πηδήσουμε» μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ανέφερε ότι σήμερα το εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 της μελέτης και χορηγείται σε 30.000 εθελοντές που συμμετέχουν από τις Η.Π.Α, τη Βραζιλία, Βρετανία και τη Νότιο Αφρική.

Ανάμεσα σε αυτούς τους εθελοντές κάποιος εμφάνισε ένα νόσημα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι αυτή η ασθένεια και το ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι: «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται στο εμβόλιο».

Η ενδεδειγμένη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, το πανεπιστήμιο και την εταιρία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι.

Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη.

Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται.

Από εκεί και πέρα η εταιρία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια.

«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι, ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η νέα εξέλιξη σίγουρα θα καθυστέρηση την παραγωγή εμβολίου όμως δεν γίνεται αλλιώς.

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Σχετικά με την παραγωγή αυτού του εμβολίου (που για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει πάρει έγκριση), είπε ότι εάν έχει τελικά παρενέργειες «όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί» και αυτό είναι ένα ρίσκο το οποίο έχει πάρει η εταιρία.