Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει το Αλτσχάιμερ έως και 7 χρόνια νωρίτερα.

0
64

Σχεδόν αόρατα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να εντοπίσει έως και 7 χρόνια νωρίτερα  ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer. Μέσω της φωνής των ανθρώπων που καλούνται να περιγράψουν ότι βλέπουν σ’ ένα σκίτσο, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει έγκαιρα την εκδήλωση της νόσου με ακρίβεια ακόμα και 70%.

Ειδικότερα χάρη στην αξιοποίηση αλγόριθμων επεξεργασίας της γλώσσας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλύει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία των ανθρώπων, που υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, κατά την περιγραφή μιας εικόνας. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν άνοια σε αρχικό στάδιο.

Η μελέτη (https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30327-8/fulltext) που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinical Medicine», αναφέρεται ότι αναλύθηκαν δείγματα φωνής  5.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική έρευνα του Φράμινγκχαμ, από το 1948.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι φωνές ανθρώπων 65 ετών και το σύστημα προέβλεψε ποιοι θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ έπειτα από 20 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου διαβεβαιώνει ότι είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με 70% ακρίβεια η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας  συμβάλλει στην πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες  αποτελεσματικότητας της, ιδιαίτερα όταν αυτή αρχίζει στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει σε πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αλλά θα πρέπει τέτοιοι μέθοδοι να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι ερευνητές συστήνουν να γίνουν περισσότερες έρευνες  στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης  καθώς το Αλτσχάιμερ αρχίζει να δημιουργεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις έως 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, σύμφωνα με τη διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, Φιόνα Κάραγκερ.

Πηγή:makthes.gr