Σωτήρης Τσιόδρας: Τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων. Πιέζεται το σύστημα υγείας!

0
108

Τριπλάσιος είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν που αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως  αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία που έδωσε στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται περίπου 1.000 άτομα.

«Την τελευταία εβδομάδα στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα και αυτό σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στο κόκκινο έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19.

Στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι η εξής: Δυτική Μακεδονία  100%, Κεντρική Μακεδονία 46%, Ήπειρος 40%, Αττική 61%, Θεσσαλονίκη 60%, Θεσσαλία 40%.

Στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Το 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ CoViD-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών.

Τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς. Ωστόσο ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%! Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%. Την ίδια ώρα ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στη χώρα.