Στα Κέντρα Υγείας για δωρεάν διαγνωστικά τεστ Covid-19 οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα.

0
1921

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από σήμερα 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου θα απευθύνονται ασθενείς με Covid-19. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του  στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Ειδικότερα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση, ξεκινούν 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα: 103 από τη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Οι πολίτες που έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού της ΗΔΙΚΑ, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 500.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να αποσυμπιέσει σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία αναφοράς.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο ΚΥ Περιστεριού, συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει στείλει στις Υγειονομικές Περιφέρειες σχετικό έγγραφο όπου ενημερώνει τους Επιστημονικά Υπευθύνους των Κ.Υ ότι :« Μετά από συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ συμφωνήθηκε να προστεθεί στις επιλογές των επισκέψεων στα κέντρα υγείας: «ιατρείο covid-19» έτσι ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού ανά 15λεπτο όταν οι πολίτες προσέρχονται για εξέταση covid-19 σε κάθε ορισμένο για το σκοπό αυτό κέντρο υγείας».

Οι αντιδράσεις

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις από υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν επαρκούν τα 15 λεπτά, που έχουν οι γιατροί στη διάθεση τους για να εξετάσουν το ύποπτο κρούσμα Covid-19. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κέντρο Υγείας στη Δραπετσώνα όπου η ιατρός, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου, εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού, τόσο των άλλων ασθενών όσο και του προσωπικού.

Η γιατρός αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο της προς την 2ηΥΠΕ  ότι «το 15 λεπτό δεν επαρκεί για να ληφθούν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα επιστημονικά πρωτόκολλα ( εξέταση, λήψη δείγματος, απολύμανση και χρόνος αναμονής για τον επόμενο ασθενή)» και θέτει την παραίτηση της στη διάθεση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ.