Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής Νοσηλευτικής

0
378

Η πρώτη στα χρονικά επιστημονική συνάντηση όλων των παιδιατρικών νοσηλευτών της χώρας μας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παιδιατρικής Νοσηλευτικής. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2023, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.  Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και περισσότεροι από 300 σύνεδροι από όλη την χώρα.

Στόχος του συνεδρίου είναι η τεκμηριωμένη ενημέρωση, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ώστε όλοι μαζί οι Νοσηλεύτριες και Νοσηλευτές να μπορέσουμε να προάγουν την παροχή παιδιατρικής νοσηλευτικής φροντίδας στα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η θεματολογία του προγράμματος προβάλλει την αναγκαιότητα της εφαρμογής της οικογενειοκεντρικής φροντίδας. Τα σύγχρονα και ανεπτυγμένα συστήματα υγείας έχουν από δεκαετίες ενσωματώσει τη συμμετοχή των γονέων στη φροντίδα.  Οι γονείς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας και έχουν ανάγκη για υποστήριξη και εκπαίδευση.

Αναλύονται επίσης θέματα καινοτομίας που άπτονται της εφαρμογής των σύγχρονων εξελίξεων της τεχνολογίας (Telehealth-Τelenursing) στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων όπως του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι και του παιδιατρικού πόνου.

Στο τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων από το χώρο της παιδιατρικής νοσηλευτικής, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά.

Η πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα είναι η ανάπτυξη των εξειδικευμένων ρόλων του παιδιατρικού νοσηλευτή καθώς και η διαμόρφωση κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος με στόχο την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας του ώστε να νοιώθει ικανοποιημένος, να παραμένει στον κλινικό χώρο και να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες και άκρως ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.