Στην Αθήνα το Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology

0
190

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology, «ACC Middle East & Eastern Mediterranean 2023», το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Με κύριο μήνυμα «Transforming Global Health Together»  η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 στο Grand Hyatt Athens και εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 1.500 επαγγελματίες υγείας από την Ευρώπη, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ως προς το περιεχόμενο το  επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια εκμάθησης, διαδραστικές συνεδρίες, θέματα σχετικά με λοιμώδεις νόσους, καρδιακές βλάβες & πρόληψη, καρδιοογκολογία, δύσκολα κλινικά περιστατικά, αγγειοκαρδιοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες και άλλα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνεδρία του  ACC στην οποία  θα παρουσιάσει το NCD Academy, μια δωρεάν, διαδικτυακή, διαπιστευμένη από μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME) και παγκοσμίως προσβάσιμη εκπαιδευτική πλατφόρμα για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD: Non-communicable Diseases). Η πλατφόρμα NCD Academy περιλαμβάνει μαθήματα που καλύπτουν τις πέντε κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες που συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια θνησιμότητα και νοσηρότητα: καρδιαγγειακή νόσος, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης και ψυχική υγεία, και στοχεύουν στην προώθηση εξατομικευμένης φροντίδας σε ασθενείς.

Στόχος είναι να αποτελέσει πρόσθετο «εργαλείο» για τους επαγγελματίες υγείας  στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη και θεραπεία των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών. Ήδη το πρώτο μάθημα του NCD Academy που άρχισε στην ελληνική γλώσσα επικεντρώθηκε στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι διαθέσιμο και το δεύτερο που αφορά το Διαβήτη, διαπιστευμένο με CME credits από το American College of Cardiology και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και Governor του ACC σε Ελλάδα και Κύπρο Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφερόμενος στο συνέδριο, επεσήμανε ότι «η διεξαγωγή του συνεδρίου της ACC  αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τον καίριο ρόλο των γενικών και ειδικών ιατρών στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του NCD ACADEMY στο Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology στην Αθήνα τονίζει μεταξύ άλλων πως «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι 35,4% των συνολικών θανάτων προέρχονται από Καρδιαγγειακή αιτία. Ένας στους τρείς ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα χάνει τη ζωή του από καρδιαγγειακή αιτία. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κάτι περισσότερο από ένα πρώτο σημείο υγειονομικής φροντίδας. Αποτελεί τη βασική πρακτική ενός συστήματος υγεία».