Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία από την εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών.

0
102

Στο βαθύ κόκκινο είναι πλέον τα νοσοκομεία της χώρας μετά την εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα. Η αυξημένη μετακίνηση των πολιτών, που ξεκίνησε περίπου από τα μέσα Φεβρουαρίου με τις Αλκυονίδες ημέρες, φαίνεται πως έκαναν τη …ζημιά με συνέπεια την παράταση της καραντίνας ως τις 22 Μαρτίου και βλέπουμε. Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το άνοιγμα της αγοράς για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, μια κίνηση που μπορεί να τόνωσε την οικονομία, όμως, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί των εισάγων στα νοσοκομεία, δυστυχώς μας πήγε πάλι πίσω όσον αφορά το lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 18 Φεβρουαρίου έως και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τετραψήφιος. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου είχαμε 1400 κρούσματα, 320 διασωληνωμένους, 27 νεκρούς και την  Κυριακή 7 Μαρτίου είχαμε: 1.142 κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 νεκροί! Η κατάσταση χειροτέρεψε την τελευταία εβδομάδα όπου είχαμε έκρηξη στις εισαγωγές ασθενών Covid-19. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Σάββατο 6 Μαρτίου έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

 Φράκαραν οι ΜΕΘ

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου περίπου στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο 1 από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποιεί ο κ. Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

 Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας μεταφέρονται ασθενείς covid.

Στη μάχη μπαίνει πλέον και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς κορωνοϊού από την Αθήνα. Γι’ αυτό το σκοπό ανοίγουν ακόμα 30 απλές κλίνες covid φτάνοντας στις 90. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα ώστε να αδειάζουν κρεβάτια. Σήμερα μπαίνουν στο σύστημα και 10 MΕΘ COVID στο Τζάνειο, και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορωνοϊού στο ΚΑΤ. Το ΝΙΜΤΣ είναι πλήρης με 120 Μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία.

 Ασθενείς ΜΗ covid στις ιδιωτικές κλινικές

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές Μη covid ασθενών από το Σισμανόλειο, με στόχο μέχρι την Τετάρτη να ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν ήδη 120 μη covid ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διαθέσει και 300 απλές κλίνες για περιστατικά γενικής φύσης. Τέσσερις ιδιώτες γιατροί από τους συνολικά 14 που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν, έχουν αναλάβει εθελοντικά εργασία στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας καταρτίζει και νέα λίστα με ιδιώτες εθελοντές. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν ακόμα περισσότερες απλές κλίνες και ΜΕΘ για τη νοσηλεία μη covid ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλα θεραπευτήρια να προχωρήσουν σε συν-εφημερίες με το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως έσχατο σενάριο εξετάζεται η νοσηλεία και covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Σε περίπτωση άρνησης των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο υγείας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

 Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους ειδικούς

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που σε συνδυασμό με τις μαζικές συναθροίσεις πολιτών σε παραλίες και πλατείες, και τα κορωνο-πάρτι που δεν έχουν σταματημό, έκαναν το … «θαύμα» τους και στην Ελλάδα. Στην Αττική εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.

«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», εξηγεί ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αναμένεται να ανακοινώσουν, σήμερα στις 18.00 το απόγευμα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας.