Στο Σισμανόγλειο η πρώτη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του ΕΣΥ

0
591

Η πρώτη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας στο ΕΣΥ, εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη, στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Η επιλογή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου δεν είναι τυχαία καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών. Ειδικότερα η μονάδα διαθέτει 6 κλίνες, με προοπτική επέκτασης, ενώ τη λειτουργία της καλύπτουν 4 γιατροί, 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού.
Μάλιστα, κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, λόγω των αρνητικών συναισθημάτων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  έχει εντάξει τη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, δομές οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας.

Ανορεξία και βουλιμία
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής συνήθως, πρωτοεμφανίζονται στην εφηβική ηλικία. Περίπου το 0,5-2% των γυναικών πάσχει από ψυχογενή ανορεξία και το 2-4% από ψυχογενή βουλιμία.

Η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία είναι κυρίως πρόβλημα, που αφορά στις γυναίκες καθότι είναι 8-9 φορές συχνότερες σε αυτές από ό,τι στους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια όμως, η διαφορά αυτή φαίνεται να μικραίνει, ενώ στις ΗΠΑ η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί την 3η συχνότερη νόσο στις έφηβες. Αντίθετα, η επεισοδιακή υπερφαγία εμφανίζεται περίπου στην ίδια συχνότητα και σε γυναίκες και σε άνδρες (1,5:1) σε ένα ποσοστό γύρω στο 5% του πληθυσμού.
Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ψυχιατρικές καταστάσεις αφού το 5-20% περίπου των ασθενών θα πεθάνει, λόγω επιπλοκών της ασθένειας. Από τις πιο τελευταίες έρευνες στην Αμερική υποστηρίζεται ότι 10% των νέων γυναικών του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν συμπτώματα βουλιμιάς.
Στην Αμερική, περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες και 1 εκατομμύριο άνδρες δίνουν μάχη ζωής και θανάτου με διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία. Εκατομμύρια άλλοι ταλαιπωρούνται από επεισόδια υπερφαγίας.

Εξαιτίας της μυστικοπάθειας και της ντροπής που συνδέεται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, πολλά περιστατικά ενδεχομένως δεν αναφέρονται. Επιπρόσθετα, πολλά άτομα είναι δυσαρεστημένα με την εικόνα του σώματός τους και ταλανίζονται από υποκλινικές διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουν διεξαχθεί επιδημιολογικές μελέτες με συνέπεια να μην υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος στον Ελληνικό πληθυσμό και κυρίως στην νεολαία μας.