Συγγενείς παθήσεις και Ασφαλιστήρια Υγείας: Τι ισχύει;

0
368

Στον «αέρα» είναι όσοι έχουν κάνει ασφαλιστήριο υγείας και σε κάποια στιγμή της ζωής τους ανακαλύψουν ότι πάσχουν από μια συγγενή νόσο, όπως ασθένειες του καρδιολογικού, πεπτικού ή γαστρεντερολογικού συστήματος. Η ασφαλιστική εταιρία είναι σχεδόν απίθανο να καλύψει  ένα γνωστό συγγενές νόσημα εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις παθήσεων.

Γι αυτό ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το νοσοκομειακό του πρόγραμμα και να γνωρίζει για ποιες ασθένειες δεν θα καλυφθεί εφόσον περιλαμβάνεται αυτός ο όρος στο συμβόλαιο του.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική κάλυψης των συγγενών παθήσεων στα οικογενειακά ή ατομικά προγράμματα υγείας διαφέρει από εταιρία σε εταιρία ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του συμβολαίου.

Με τη συγγενή πάθηση γεννιόμαστε

Η συγγενής πάθηση είναι εκείνο το νόσημα που δημιουργείται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και επιβαρύνει κάποιον από την ώρα που γεννιέται (π.χ διάφορα αυτοάνοσα σύνδρομα, νευρολογικές, καρδιολογικές παθήσεις κλπ), σε αντίθεση με τα επίκτητα νοσήματα που προκαλούνται από διάφορες αιτίες όσο ζούμε.

Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιος που νοσεί από κάποια συγγενή πάθηση μπορεί και να μην το γνωρίζει καθόλου, να μην έχει κάποιο σύμπτωμα και να του παρουσιαστεί σε ανύποπτο χρόνο κατά την διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς γι αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων στα ισόβια προγράμματα προβλέπεται εξαίρεση ισόβια των αγνώστων συγγενών παθήσεων ή εκ γενετής ανωμαλιών. Αυτό σημαίνει υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι πληρώνουν υπέρογκα ποσά για πάρα πολλά χρονιά για το ισόβιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας τους και δεν γνωρίζουν ότι σε κάποια στιγμή της ζωής τους εμφανίσουν συμπτώματα  από μια συγγενή πάθηση π.χ εκ γεννητής πρόβλημα της βαλβίδα της καρδιάς ή ελκώδης κολίτιδα, (Νοσο του Crohn)  το ασφαλιστήριο υγείας δεν τους καλύπτει.

Εδώ να σημειωθεί ότι στα ετησίως ανανεωμένα συμβόλαια προβλέπονται χρονικές αναμονές άλλες φορές μικρότερες και άλλες  μεγαλύτερες. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρίες έχουν «χαλαρώσει» τους αυστηρούς κανόνες και μειώνουν ακόμα και στο μισό τους χρόνους αναμονής. Για παράδειγμα, για μια επέμβαση για τη θεραπεία συγγενούς πάθησης του πεπτικού συστήματος η αναμονή μειώθηκε στα 5 έτη από 10 που ήταν πριν.

Οι παθήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των συγγενών ανωμαλιών πιστοποιείται από την επίσημη ιατρική κατάταξη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσημος κατάλογος ανηκουσών συγγενών παθήσεων (ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα). Μέχρι σήμερα έχουν «ανακαλυφθεί» περίπου 6.000 συγγενείς παθήσεις. Άρα δεν είναι στο χέρι του ασφαλισμένου ούτε όμως και της εταιρίας να επιλέξει αν θα καλύψει ή όχι την εν λόγω πάθηση.

Συμπερασματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να καλύψει μία ασφαλιστική εταιρεία στην ασφάλιση υγείας ένα γνωστό συγγενές νόσημα. Εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις παθήσεων όπως π.χ. το ρινικό διάφραγμα αν περάσει ο προσδιορισμένος χρόνος αναμονής.