Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη χορήγηση των εμβολίων του Covid-19 από τα φαρμακεία της γειτονιάς

0
204

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αναφορικά με την χορήγηση των εμβολίων του κορωνοϊού και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών και να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών έναντι του Covid-19.

Κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Α΄ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), κ.κ. Απόστολο Βαλτά και Σεραφείμ Ζήκα, μεταξύ άλλων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο εμβολιασμών κατά της Covid- 19 από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επί της αρχής φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Πολιτείας και του ΠΦΣ για να μπουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να πάρουν το «πράσινο φως» από τους ειδικούς προκειμένου να επιλυθούν διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το πολυδοσικό εμβόλιο που έχει ένα βαθμό δυσκολίας στη διαχείριση του: « Πρόκειται για πέντε δόσεις σε ένα εμβόλιο που λήγει μέσα σε 12 ώρες αφού ανοιχθεί το μπουκαλάκι. Εάν βρούμε τους τρόπους να το κάνουμε, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι δόσεις αυτές, τότε θα έχει λυθεί ένα ακόμα πρόβλημα και θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας. Δηλαδή να γίνεται ο εμβολιασμός του κορωνοιού και στα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως γίνονται τα εμβόλια της γρίπης» είπαν έγκυρες πηγές από τον φαρμακευτικό κλάδο στο ygeia50plus.gr

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα πρωί για την πορεία της λοίμωξης covid 19 στην Ελλάδα, προανήγγειλε τη διενέργεια των εμβολιασμών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

“Ο Covid ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε εμείς χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα.  Στα πλαίσια αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, κέντρα υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία” είπε ο υπουργός.

Ωστόσο δεσμεύθηκε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα ενημέρωση από τους ειδικούς και φυσικά να συμφωνήσουν και για το ύψος της αποζημίωσης, που θα συζητήσουν οι φαρμακοποιοί από το υπουργείο Υγείας, που θα κάνουν τα εμβόλια.